Hellas-krisen
Vi følger det som skjer rundt kriserammede Hellas.






-
-
-
-
-
-
-
Også euroen er svekket som følge av situasjonen i Hellas. På et tidspunkt var den ned 1,9 prosent mot amerikanske dollar til det laveste nivået på en måned, men den hentet seg etter hvert noe inn. Mandag formiddag var den ned 1,3 prosent og kostet 1.1020 dollar.
-
-
Minibankene på Gardermoen har hatt stor pågang av Hellas-turister denne helgen, men det er ingen problemer med å få tak i nok euro. Minibankene på Stavanger lufthavn Sola var derimot tomme for euro mandag morgen. Euro for to millioner kroner er blitt tatt ut siden fredag av reiseklare rogalendinger.
-
-
-
For grekere betyr begrensningene maksimale uttak på 60 euro daglig, men ifølge Reuters slipper utlendinger å forholde seg til disse nasjonale begrensningene. Utenlandske kortinnehavere får lov til å ta ut penger innenfor maksimalgrensen deres egen bank setter, ifølge kilden.
-
Det er såpass stor usikkerhet i Hellas med stengte banker og begrensning på kortbruk. Grekerne er usikre på om de får igjen penger hvis turistene betaler med kort, så det er ikke sikkert de vil godta det, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB til NTB.
-
Fakta om den greske gjeldskrisen
* Hellas har fått 240 milliarder euro i kriselån fra EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF), og har nærmere 80 milliarder euro i gjeld til andre kreditorer.
* Mellom 30. juni og 20. august forfaller nærmere 8,7 milliarder euro i avdrag på lån til IMF, ESB og Den europeiske investeringsbanken (EIB).
* Låneprogrammet utløper tirsdag. Långiverne har tilbudt seg å forlenge programmet med fem måneder, mot at Hellas innfører nye sparetiltak med blant annet kutt i lønninger og pensjoner og økt moms.
* Hellas' statsminister Alexis Tsipras har nektet å gå med på kravene og har bedt grekerne si ja eller nei til avtalen i en folkeavstemning søndag 5. juli.
-
Reisearrangøren Apollo sier de så langt ikke har fått noen avbestillinger fra norske turister som har bestilt ferie i Hellas.– Så langt virker nordmenn mer nysgjerrige enn bekymret, sier kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera hos Apollo til NTB.– Vi får høre at mange nordmenn sier de ønsker å støtte den greske økonomien ved å være turist i landet. Det ser vi som svært positivt.
-
-
– Det er en vanskelig situasjon, men først og fremst for grekerne. Dette påvirker ikke turistene så mye, sier nestleder i Lilleput Reiser, Manolis Pantelellis, til NTB.
Han sier de har hatt henvendelser fra folk som ønsker informasjon før de skal reise til Hellas, men at pågangen ikke har vært spesielt stor. Årsaken tror Pantelellis er at folk finner mye informasjon på egen hånd – blant annet via deres nettsider, nyheter på nett, tv og radio.
– Vi følger situasjonen time for time. Dette er ingen grunn til panikk – for øyeblikket går alt som normalt, sier Pantelellis.
Rådet de gir er å ta med seg ekstra kontanter. Utover dette skal man forberede seg som normalt, sier han. -
Hellas' statsminister Alexis Tsipras ber igjen de andre eurolandene om en midlertidig forlengelse av det greske låneprogrammet. De 18 landene sa ettertrykkelig nei til den greske forespørselen på et møte lørdag, men dagen etter kom det et nytt brev fra Tsipras. Han ber om en forlengelse, slik at grekerne kan holde en folkeavstemning søndag, melder Financial Times.
-
-
PR-ansvarlig i Ving, Elisabeth Larsen-Vonstett, sier til NTB at hun tror mange blir unødvendig skremt før de skal reise til Hellas, og at mange er usikre på hva som kan møte dem.– Men alt ligger til rette for at folk skal få seg en fin ferie, sier Larsen-Vonstett og legger til at de har folk i Hellas som forteller at det ikke er problemer med å betale med kort eller andre større utfordringer. Hun sier krisen nok ser større ut utenfra.– I Hellas ser vi at det ofte at det er konsentrert mye rundt Aten, mens ferieøyene på en måte er i sin egen verden. Det er foreløpig ikke tegn til krise eller depresjon.
-
-
-
-
EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker ønsker å holde eurosonen samlet, men han retter krass kritikk mot den greske regjeringen for hvordan den har håndtert gjeldskrisen. På en pressekonferanse i Brussel mandag sa Juncker at han håper at eurosonen fortsatt skal bestå av 19 land, underforstått at han ikke ønsker at Hellas går ut.Samtidig legger han ikke skjul på sin skuffelse og irritasjon over at den greske regjeringen ikke har gjort mer for å prøve å løse krisen, og han sier han føler seg forrådt av grekerne.–Ledere i andre land har vist ansvar og gjennomført innstrammingstiltak. De har gått gjennom store vanskeligheter og gjort store ofre, sa Juncker.–Det eneste som gjenstår nå, er å få til en rettferdig og balansert avtale med Hellas.
Han avfeier kritikken fra Hellas om at EU og de andre kreditorene er urimelige.–Vi har gjort alt vi kan, og vi fortjener ikke kritikken. -
Den britiske statsministeren David Cameron skal mandag lede et møte for å diskutere den britiske regjeringens beredskap i forbindelse med den greske gjeldskrisen. Sentralbanksjefen og finansministeren skal delta på møtet, sier Camerons pressekontakt.
-
Den greske regjeringen sår tvil om Jean-Claude Junckers oppriktighet mandag, i det som er blitt en bitter ordveksling om hvem som har ansvaret for sammenbruddet i gjeldsforhandlingene.–En uunnværlig faktor når man vil vise god vilje og pålitelighet i forhandlinger, er at man er oppriktig, sier den greske regjeringens talsmann Gabriel Sakellaridis.Uttalelsen kommer etter at EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sa han følte seg forrådt av grekerne og oppfordre statsminister Alexis Tsipras til å fortelle det greske folket "hva som faktisk står på spill".
-
Irlands regjering oppfordrer Hellas til å følge Irlands eksempel og fortsette å arbeide med sine internasjonale kreditorer for å unngå å misligholde gjelden og ryke ut av eurosonen. Visefinansminister Simon Harris sier han er "frustrert" av den greske venstre-regjeringen, som nekter å godta foreslåtte reforemr fordi de tidligere i år ble valgt inn på løfter om å å gå mot økonomisk innstramming.
-
-
Grekere vil maksimalt kunne ta ut 60 euro om dagen, sier Sjur Larsen hos den norske ambassaden i Aten. Denne begrensningen gjelder ikke turister og andre utenlandske kontoinnehavere, som vil kunne ta ut penger innenfor maksimalgrensene deres egen bank setter.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix -
-
-
-
Hvis grekerne stemmer mot långivernes forslag søndag, er det en klar stemme mot å forbli i euroen, fastslår Tysklands visestatsminister Sigmar Gabriel.
Han holdt mandag ettermiddag en felles pressekonferansen med Merkel etter møter med parlamentslederne i Berlin.
-
Greske banker åpner trolig 850 filialer torsdag, men bare for å betale ut pensjoner, opplyser en regjeringskilde. Bankene forblir som planlagt stengt for alle andre tjenester ut uka, opplyser kilden til nyhetsbyrået Reuters mandag ettermiddag.
-
Presidentene i Frankrike og USA ønsker å få kreditorene og Hellas tilbake til forhandlingsbordet. Francois Hollande og Barack Obama ble i en telefonsamtale mandag enige om å samarbeide for å få dette ønsket oppfylt, heter det i en pressemelding fra presidentpalasset i Paris.
-
– Ingen penger. Intet håp.
Arbeidsledige Chris Bakas (28) står ved en minibank i sentrum av Aten og gir overfor AFP uttrykk for frykten mange grekere føler.
I supermarkedene har hyllene begynt å tømmes. Folk står i lange køer for å fylle bensin. Ingen får ut mer enn 60 euro i minibankene, og banker og børs holder stengt hele uken.
-
På sikt vil det være best for Hellas å forlate eurosonen, mener økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole.
– En eller annen gang må de ta tyren ved hornene. Eurosonen var aldri liv laga for Hellas, sier han til NTB.
Professoren tror en umiddelbar og dramatisk forverring vil bli fulgt av styrket konkurranseevne og handelsoverskudd etter gjeldssanering.
-
-Utenriksdepartementet kan ikke utstede noe reiseråd ved fare for tomme minibanker. Vi utsteder reiseråd ved fare for sikkerhet og terror. Men når mange nordmenn nå legger ferien til Hellas, så må man være klar over at det kan oppstå situasjoner de neste ukene der man går tom for kontanter. Og da må man kunne håndtere det. Men jeg er mye mer bekymret for de eventuelle store politiske implikasjonene, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NRK.
-
-
-
Utenriksministeren sier til Dagsnytt 18 på NRK at han håper Hellas på nytt kan se på forslagene om å øke pensjonsalderen "som er relativt lav sammenlignet med hva vi har i Norden" - og på forslaget om et uavhengig skattevesen "for å øke skatteinntektene".
-
-
-
Børge Brende sier til NRK at han skulle håpet på større åpenhet fra den greske regjeringen. Han legger til at han håper samtaler mellom grekerne og Brussel bidrar til at man i løpet av uka kan unngå den varslede folkeavstemningen søndag.
-
Den greske ambassaden i Oslo har sendt ut en pressemelding der det heter at kapitalkontrollen som greske myndigheter har innført - og som begrenser uttak i minibanker - ikke gjelder for kredittkort eller for utenlandske bankkort.
-
I en pressemelding fra den greske ambassaden i Oslo henvises det til at turistdepartementet som sier at turister til Hellas ikke vil bli påvirket av situasjonen: "According to the Ministry for Tourism, visitors currently in Greece as well as people planning to visit Greece will not be affected by the latest developments and they can continiue to enjoy their holidays in Greece without any problems whatsoever". Dette gjelder både på fastlandet og på øyene, heter det.
-
Kina vil at Hellas blir i eurosonen og håper på en snarlig avtale med kreditorene i EU og IMF, sier den kinesiske statsministeren.–Vi oppfordrer relevante kreditorer til å oppnå en avtale med Hellas på et tidlig tidspunkt, sier statsminister Li Keqiang etter et møte med EU-topper i Brussel mandag (AFP)
-
Storbritannias finansminister George Osborne sier han håper på det beste i den greske krisen, men forbereder seg på det verste.
– Jeg tror ikke noen bør undervurdere den effekten en gresk utgang fra euroen vil ha på den europeiske økonomien – og ringvirkningene det vil ha for oss, sa Osborne til Parlamentet mandag.
Foto: François Lenoir / Reuters / NTB scanpix -
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier han håper at EU vil unngå negative konsekvenser for kriserammede Hellas.
Lavrov forstår den greske regjeringssjefen Alexis Tsipras' handlinger, heter det i en pressemelding fra utenriksdepartementet i Moskva mandag kveld.
-
EU ber grekerne stemme ja i folkeavstemningen søndag, mens regjeringen ber dem stemme nei. Resultatet kan bli en uttreden av det europeiske valutasamarbeidet, i Brussel kalt grexit.
– Et nei vil bety at Hellas sier nei til Europa, advarer EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.
-
USA vil ikke at Hellas skal forlate eurosonen, heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet mandag kveld. Utenriksminister John Kerry diskuterte situasjonen med sin tyske motpart på sidelinjen av Iran-forhandlingene i Wien.
-
-
-
-
-
Standard & Poor's nedjusterer nok en gang Hellas' kredittvurdering.Kredittvurderingsselskapet setter ned Hellas' såkalte kredittverdighet fra "CCC" til "CCC-". Atens beslutning om å holde folkeavstemning øker faren for "grexit", fastslår S&P mandag kveld.
-
Hellas' statsminister Alexis Tsipras ber grekerne stemme nei til kravene fra landets kreditorer. Han håper folkeavstemningen gir regjeringen sterkere skyts i nye forhandlinger.Tsipras avviser nå i kveld advarslene om at et nei-flertall i søndagens folkeavstemning vil presse Aten ut av eurosonen.–Jeg tror ikke deres plan er å drive Hellas ut av euroen, men å slukke håpet om at det kan finnes en annen politikk i Europa, sier statsministeren i et direktesendt intervju på gresk fjernsyn.
-
Det er nå mulig at Hellas kan ende opp med å forlate eurosonen, sier et styremedlem i Den europeiske sentralbanken (ESB) mandag kveld.– En gresk uttreden fra eurosonen, som hittil har vært en teoretisk problemstilling, kan dessverre ikke lenger utelukkes, sier styremedlem Benoit Coeure til den franske finansavisa Les Echos.
-